Degorgering, vinterbeskärning och Thorslundkagge

Kira Lindell

Vilken vecka!

Riddlingen avslutades och det var i veckan som gick dags att degorgera vår Pet Nat. Det är inte alls lika vanligt att göra det på denna sortens bubbligt vin som exempelvis mousserande gjort enligt traditionell metod, som också kallas Champagne-metoden. Men vi hade tre anledningar till att vi bestämdes oss för detta:

  • högre tryck än nödvändigt, att leka med och våga ta lite av
  • onödigt mycket fällning
  • det oerhört intressanta, nya, spännande och lärorika i att prova degorgering

Det resulterade i ett oerhört fint vin, elegantare utan fällning och slöjor som annars kan hittas i just en Pet Nat. Det var också precis lika lärorikt och spännande som önskat.

Sen åkte vi till Norrköping för vinterbeskärning! Strålande sol (visst har den börjat värma?) med någon plusgrad i luften vilket gör det riktigt bekvämt att arbeta med kroppen. Jag tycker absolut bäst om utomhusarbete på vintern för att det är lättare att anpassa sig efter temperaturen med kläder och arbetstempo. Vi fick förstärkning av mamma vilket gjorde att vi kom längre och hade roligare. Fyra rader gjorda, 26 återstår.

Äntligen var det dags för vår regiongrupp i Branschorganisationen Svenskt Vin att besöka tunnbindarna Thorslundkagge. Vilket otroligt hantverk av otroliga människor! Jag fick lära mig att terroir ger sig till känna även i ekar och att sörmländsk, skånsk och småländsk ek ger olika smak beroende på platsen de växt på. Vilken grej!

Tillbaka till blogg